Close

12.05.2017

Ритуалът на кръщенето и как да се подготвим за него?

krustene-blog

Кръщението в християнството се разбира като едно от седемте тайнства или символичен акт, при който чрез трикратно потапяне във вода и произнасяне името на Отца и Сина и Светия Дух от свещеника се постига очистване от първородния грях.

Миропомазването се извършва веднага след кръщението. Обединяването на двете тайнства е твърде древно. Светият Дух бележи душата на посвещавания с небесен и божествен печат, а видимо това става, когато свещеникът помазва със св. миро тялото на новокръстения.

Ако сте взели важното решение да кръстите детето си, то една от следващите важни стъпки е да определите кой ще бъде неговият кръстник. Кръстникът се превръща в негов духовен родител, водач и покровител, който да го напътства в неговия път към света. Важен факт, който трябва да отчетете, е, че е необходимо кръстникът също да е кръстен и да притежава кръщелно свидетелство.

За да направите цялостната подготовка за ритуала на кръщенето, е необходимо на първо време да изберете църквата (манастира), в която ще бъде извършено кръщението, като говорите на предварителен етап със свещеника какво ще бъде необходимо да носите в деня на кръщението. Вероятно сте чували, че е необходимо да подготвите сапун и хавлиени кърпи – една за детето и една за свещеника, китка за поръсване, погача, червено вино, олио, мед и нови дрехи за преобличане на покръстения. Изискванията на различните църкви варират и затова е най-добре да се информирате предварително и да уточните какво се очаква от ваша страна. Най-важната информация, както за акта кръщението, така и за съпътстващите детайли на кръщението може да получите преди всичко от свещенослужителите и затова нашият съвет е да се обърнете първо към тях.

Съществен момент е също така да съгласувате с кръстника какви са ангажиментите на всяка една от страните, какво ще подготви той и какво вие, за да не навлизате в излишни разходи.

Като подготовка на документи следва да считате за задължителни актът за раждане на кръщавания, както и кръщелното свидетелство на кръстника, личните карти на родителите.

Разнопосочни са мненията за това как трябва да се отбележи впоследствие кръщенето на вашата рожба, необходими ли са пищни тържества, подаръци и гости. Въпрос на лично усещане и разбиране е дали ще решите да организирането голямо празненство, или ще отбележите събитието с най-близките. Все пак кръщението ще бъде един от най-важните празници в живота на вашето дете и заслужавате да го отбележите по най-подходящия за вас начин и преди всичко да е съпътстван от радост, щастие, любов и вяра в новия осветен път и живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *